fbpx

Indiferent dacă trimiți un colet către cineva drag în afara țării sau ai o mică afacere și trimiți colete clienților, trebuie să te asiguri că produsele sau marfa sunt ambalate corespunzător. Este necesar să respecți indicațiile generale de ambalare pentru ca livrarea să se desfășoare optim și să nu apară probleme pe parcurs. 

De împachetare te vei ocupa tu, în timp ce curierii noștri se ocupă de transportul internațional sau național al coletului și au grijă ca acesta să ajungă cât mai repede la destinație!

1. Metodele de ambalare potrivite pentru diversele tipuri de mărfuri și produse

Împachetarea se face întotdeauna ținând cont de caracteristicile produselor ce vor fi expediate. Ambalajul trebuie să fie îndeajuns de rezistent pentru a nu se deteriora în timpul procesului de sortare, manipulare și transport și, în același timp, să ofere și protecție conținutului. Spre exemplu, un colet cu o sticlă de vin va avea nevoi diferite de ambalare, comparativ cu un colet care conține cărți. 

E necesar să alegi cutia, materialele de amortizare și umplere în funcție de specificul produsului pe care îți dorești să îl expediezi: 

  • Cutiile din lemn umplute cu polistiren sunt potrivite pentru produsele mari din sticlă sau pentru produsele grele și fragile. 
  • Cutiile din carton presat umplute cu polistiren și alte materiale de antișoc sunt recomandate pentru o varietate de produse, precum mobila sau electrocasnicele. Nu uita că este necesară folia protectoare și alte materiale de umplere. Ele trebuie adăugate în jurul produsului, în funcție de greutatea și fragilitatea acestuia. Un produs mai fragil va avea nevoie de o cantitate mai mare de materiale de protecție și amortizare. 
  • Cutia trebuie să aibă o formă dreptunghiulară sau pătrată, să nu aibă rupturi de-a lungul suprafeței sau semne de uzură.
  • Materialele de protecție formează un strat de amortizare între exteriorul cutiei și interiorul acesteia, unde se află produsele tale, protejându-le, astfel, de șocuri. Produsele ușoare au nevoie de materiale de amortizare moi (precum folia cu bule de aer sau folia din spumă de polietilenă), iar produsele grele necesită materiale de amortizare mai tari (precum polistirenul). Ele oferă protecție sporită bunurilor din colet și împiedică produsul să se miște în cutie și să se deterioreze. Produsul trebuie protejat pe toate laturile sale. Așadar, nu e destul să plasezi material de protecție doar în lateral, ci el va fi plasat atât sub produs, cât și deasupra acestuia. 
  • Folia cu bule este perfectă atunci când trimiți mai multe produse din sticlă într-un singur colet, precum sticle de vin. Fiecare sticlă trebuie împachetată individual în această folie pentru a împiedica ciocnirea și eventuala spargere. Mai mult decât atât, recipientele care conțin lichid vor fi sigilate corespunzător pentru a evita apariția scurgerilor.
  • Exteriorul coletului va fi sigilat cu bandă adezivă lată (în cel puțin trei straturi).

Asigură-te că așezi produsul în centrul cutiei. Indiferent de natura sa, el nu trebuie să atingă marginile. În plus, acest lucru îi va ajuta și pe curieri, întrucât o cutie al cărei centru de greutate este în mijloc va fi mult mai ușor de manevrat. 

Înainte de a trimite coletul, asigură-te că produsul nu se mișcă în interior. În cazul în care observi că se deplasează dintr-o parte în cealaltă atunci când scuturi cutia, folosește mai mult material de umplutură, cum sunt perlele din polistiren. Totuși, acest tip de material nu e recomandat coletelor care conțin produse electronice (creează electricitate statică). 

2. Metode ambalare greșite – ce greșeli trebuie sa eviți?

Nu este indicat să trimiți electrocasnice în cutia originală a producătorului. Aceste cutii sunt fabricate în scop comercial și pentru a rezista unei singure livrări către magazinul comerciantului. Totuși, dacă îți dorești să folosești cutia, poți pune în practică metoda de ambalare box-in-box (colet dublu). Vei plasa această cutie într-o cutie de dimensiuni mai mari pentru a spori gradul de protecție a conținutului. Spațiul rămas liber între pereții celor două cutii trebuie umplut cu materiale de amortizare. 

Nu umple o cutie până la refuz. Există riscul ca ea să se rupă tocmai din acest motiv și o cutie mult prea grea nu va putea fi manevrată cu ușurință de către curieri. 

Nu folosi o cutie învechită. O cutie veche poate ceda în timpul transportului, în special când vine vorba de livrările internaționale. Dacă alegi să refolosești o cutie pentru că aceasta se află într-o stare excelentă și nu prezintă defecte, asigură-te că ai rupt orice etichetă și că ai acoperit datele (adresă, cod de bare). De asemenea, nu folosi bandă de hârtie sau scotch subțire pentru sigilarea cutiei, ele nu oferă îndeajuns de multă rezistență și se pot desprinde în orice moment. 

Respectă indicațiile de ambalare și evită cele mai comune greșeli pentru a le oferi produselor trimise protecția necesară. În cazul în care ai nelămuriri, contactează-ne și îți vom răspunde oricăror întrebări! În plus, poți să devii client corporate și vei beneficia de soluții de curierat eficiente pentru business-ul tău.

Data publicării articolului mai 17, 2021 2:52 pm, data updatării acestuia mai 17, 2021 5:52 pm
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express