fbpx

Transportul folosind o firmă de curierat a devenit din ce în ce mai apreciat, atât de persoanele fizice care doresc să trimită colete celor dragi, cât și de firmele și întreprinderile individuale care îl folosesc pentru o bună funcționare a businessului lor. Firmele de curierat se asigură că marfa ta ajunge la timp și în stare impecabilă, prin profesionalismul care îi recomandă și cu care aceștia aleg să își trateze clienții. Transportul se poate realiza atât național, cât și internațional pe anumite rute, pentru a putea trimite fără probleme colete familiei aflate peste graniță. Se poate utiliza transportul internațional și în scop profesional, nu doar personal.

1. Marfa și produsele perisabile – ce înseamnă + câteva exemple de produse perisabile

Produsele perisabile sunt acele produse care au un termen de valabilitate redus, conform cu etichetele de pe ambalaj. După o anumită perioadă, ele se alterează, adică se degradează suficient de mult încât să nu mai poată fi consumate în siguranță. Dacă au ajuns în acest stadiu, sunt toxice pentru organism, astfel că pot declanșa anumite boli sau afecțiuni și pot altera alte produse din apropierea lor.

Acestea trebuie păstrate în anumite condiții, transportate doar în anumiți termeni legali și la temperaturi reduse, pentru a rămâne comestibile pe o perioada cât mai îndelungată. Citește cu atenție data de expirare înscrisă pe ambalaj și optează pentru produse cu un termen de valabilitate cât mai mare. Este recomandat să transporți prin curier cât mai puține astfel de produse și doar în cazul în care este absolut necesar, fiind ideal serviciul Express Standard. Printre produsele perisabile, se numără:

 • Legume – cele care se alterează cel mai repede sunt roșiile, castraveții, salata și spanacul.
 • Fructe – aproape toate se alterează la fel de repede, însă cele mai periculoase sunt merele, deoarece ele emană o substanță numită etilenă, care grăbește coacerea altor fructe. Este bine, pe cât posibil, să le izolezi de alte alimente.
 • Carne – aceasta este cel mai periculos aliment dacă se alterează, întrucât, carnea trecută de termenul de valabilitate poate să conțină multe boli și poate afecta organismul uman. 
 • Ouă – ca și alte produse perisabile, ouăle sunt periculoase dacă se consumă după termenul de valabilitate. Pentru acest aliment, există însă un test foarte simplu pe care îl poți face chiar la tine acasă. Ia un pahar cu apă rece și pune oul înăuntru. Dacă acesta rămâne pe fundul paharului, înseamnă că este proaspăt și poate fi consumat fără probleme. Dacă se ridică la suprafață, însă se înclină, poate fi consumat, însă nu mai este la fel de proaspăt. Dacă se ridică de tot la suprafață, atunci trebuie aruncat, nu mai poate fi consumat.
 • Lapte – acest aliment face și el parte din lista produselor perisabile ce se pot altera destul de ușor. În această categorie intră și iaurtul sau chefirul.
 • Branza – Fiind tot un produs lactat, este perisabil. Însă, în funcție de tipul de brânză, poate să fie păstrată mai mult timp, dacă este maturată. Consultă însă mereu eticheta.
 • Orice mâncare gătită. Nu este recomandat să se trimită prin curier mâncare gătită, întrucât, aceasta se poate strica rapid la o temperatura ridicată. Totuși, dacă alegi să faci acest lucru, asigură-te că transportul se va realiza în cele mai bune condiții.

2. Livrarea și transportul produselor perisabile

Produsele perisabile au parte de un tratament aparte atunci când vine vorba de transportarea lor prin intermediul unei firme de curierat, din cauza faptului că se pot altera în depozit sau în drumul spre livrare. Dacă se vor strica alimentele respective, vor altera și alte produse, existând astfel posibilitatea de a compromite toată marfa. Transportul trebuie efectuat conform prevederilor legale, la temperaturile optime și ambalate corespunzător. 

2.1. Produse perisabile livrate național de către firmele de curierat

În cazul persoanelor fizice, este destul de probabil să existe comenzi pentru transportarea produselor perisabile la nivel național, deoarece există situații când se dorește trimiterea unui colet cu mâncare gătită sau cu diverse cumpărături, mai ales persoanelor care nu se pot deplasa pentru a-și procura sau găti mâncarea. Se poate opta în cazul acesta pentru un transport prin curier rapid, unde comanda poate să ajungă chiar și a doua zi, ceea ce înseamnă că beneficiezi de un transport rapid și extrem de eficient. Printre beneficiile transportului prin curier rapid, se numără:

 • livrarea în cel mai scurt timp cu putință
 • posibilitatea de livrare într-o zonă de acoperire destul de mare – aproape toate localitățile din țară
 • timpul de depozitare este de 5 zile
 • deschiderea coletului la livrare pentru verificare
 • colet la schimb
 • primele două încercări de livrare sunt gratuite

Prin intermediul firmei de curierat, poți face inclusiv trimiterea unui transport cargo, adică a unui colet de peste 30 de kg. Acesta este mult mai comun în cazul unui contract cu o firmă online sau cu un magazin. Dacă deții un lanț de magazine pe care dorești să le aprovizionezi cu ajutorul unui astfel de transport, află că acest lucru nu a fost niciodată mai ușor de făcut! Livrarea pentru acest serviciu se realizează în regim door-to-door, așa că poți trimite tot ceea ce dorești în cel mai rapid mod posibil.

Angajații firmei de curierat se vor asigura în permanență ca pachetele să ajungă la destinație în cea mai bună stare, deoarece serviciul de curierat nu constă doar în livrarea unui colet, ci și în oferirea de zâmbete și gânduri bune. Este important să optezi pentru o firmă de curierat care îți inspiră încredere și cu care simți că poți avea o colaborare transparentă și de lungă durată. Alege firma care te face să revii cu aceeași plăcere, deoarece știi că vei fi tratat cu profesionalism. 

2.2. Produse perisabile livrate internațional

Transportul prin curier este o mare responsabilitate, așa că alege cu grijă firma cu care dorești să începi această colaborare, mai ales dacă intenționezi să menții această relație și pentru livrări ulterioare. Este foarte important să fii mulțumit de felul în care ești tratat. În ceea ce privește transportul internațional, acesta se desfășoară în locații din Spania, Italia și Franța și prezintă diverse avantaje pentru ca tu să te bucuri de o experiență cât mai plăcută și mulțumitoare: 

 • Livrarea se va face în cel mai scurt timp cu putință, între 3 și 5 zile lucrătoare.
 • Tarifele sunt extrem de atractive și se pot negocia în funcție de greutatea coletului.
 • Soluții de track & trace și monitorizare live, pentru a ști în permanentă unde se află coletul tău. Prin intermediul unui număr AWB, vei fi mereu la curent cu statusul comenzii.
 • Calitate înaltă, la standarde Europene, deoarece se încearcă tot posibilul ca tu să fii mulțumit de serviciile pe care le primești.
 • Livrarea se face door-to-door, până la sediul firmei sau la domiciliu.
 • Se poate asigura la cerere și transportul produselor perisabile. Acesta se va desfășura în condiții optime, la o temperatură controlată. Nu este recomandat transportul acestor produse, fiind indicat să se evite pe cât posibil, însă, dacă este necesar, livrarea se va efectua cu cel mai mare profesionalism. 

Coletul se poate ridica din multiplele agenții din toate cele 4 țări: România, Spania, Franța și Italia, iar transportul se poate face tur și retur. Transportul internațional poate să fie de tip standard, (adică pentru colete de până la 30 de kg) sau de tip cargo (pentru coletele care depășesc această greutate), în funcție de necesitățile tale.

2.3. Ce spune legea despre produsele perisabile?

Alimentele perisabile se pot degrada foarte rapid și pot strica și alte colete sau alte produse din cadrul aceluiași colet. Pentru a se putea efectua transportul, este necesar să se desfășoare ținând cont de toate prevederile legale. Acest lucru presupune ca transportul să fie oficial și să existe toate autorizațiile necesare. De asemenea, este nevoie să se respecte condițiile de transport în ceea ce privește spațiul, cantitatea și, mai ales, temperatura.

Este extrem de important ca vehiculul să fie amenajat special pentru un astfel de colet. În funcție de tipul de produse, temperatura trebuie reglată la 2-8 grade, 15-25 de grade, sau -24 de grade, în cazul în care se transportă marfă congelată. Transportul trebuie să se desfășoare conform tuturor reglementărilor UE și al acordului ATP.  Acesta presupune ca livrarea mărfii să fie efectuată cu un mijloc de transport adecvat, care să fie dotat cu lăzi frigorifice.

2.4. Depozitarea și descărcarea mărfii perisabile

Depozitarea mărfii este o componentă extrem de importantă în cadrul unei firme de curierat, întrucât, păstrarea coletelor trebuie să se realizeze în cele mai optime condiții. Aceasta este de două feluri:

 • fixă – un depozit propriu-zis, fizic, unde se poate păstra marfa în cele mai calitative condiții
 • mobilă – mașină de transport

Păstrarea în depozite este temporară, de câteva zile, mai ales în cazul alimentelor perisabile, întrucât, acestea se alterează într-un ritm foarte rapid. Firma de curierat se va asigura că depozitarea se va face ca la carte și se vor depune toate eforturile necesare pentru ca acel colet să ajungă la destinație în stare perfectă. În timpul păstrării mărfii, este necesar un control riguros al temperaturii, pentru a evita alterarea alimentelor.

Din cauza schimbării bruște de temperatură care poate avea loc în anumite anotimpuri, pachetele au de suferit dacă nu sunt păstrate în mod corespunzător. De aceea, este extrem de important ca temperaturile să nu fluctueze prea mult. Pentru a se menține o temperatura constantă în depozit, este necesar ca ventilarea aerului să se facă de 7-8 ori pe oră. 

În ceea ce privește descărcarea mărfii perisabile, această se va face utilizând toate metodele necesare de protecție, pentru ca produsele să nu se strice în timpul manipulării. Livrarea se va face la sediul firmei sau la domiciliu, și tot acolo se va face și descărcarea pachetelor de către curieri, care vor avea grijă ca tot ceea ce ai comandat să fie în stare bună.

3. Produse agricole perisabile – ce sunt și cum se clasifică?

Produsele agricole sunt cele brute, cele care trebuie să treacă prin diverse transformări pentru a ajunge produse alimentare și pentru a se putea vinde. Anumite produse pot fi consumate sau vândute și în starea lor brută. Transformările prin care produsele agricole trec se clasifică în:

 • transformare fizică – laptele care se transformă în iaurt, caș, telemea, cașcaval
 • transformarea mărimii – animalul viu care devine carne tranșată pentru a se putea vinde spre consum
 • transformarea în timp – grâul și porumbul care devin mălai și făină după un lung proces care poate dura câteva luni

În ceea ce privește clasificarea din punct de vedere al perisabilității, alimentele agricole se împart în câteva categorii:

 • Alimentele care se alterează cel mai ușor și rapid. În această categorie se pot integra fructe, precum – căpșuni, mere; câteva legume și anumite produse animale – carne sau lapte.
 • Produsele ușor perisabile. În această categorie intră fructe (piersici, struguri etc.) și legume (varză, ardei etc.).
 • Produsele mai greu perisabile, precum pepeni, vinete, cartofi.
 • Produsele rezistente, precum cereale, nuci sau ceapă.

În concluzie, transportul prin curier este recomandat în special pentru produse rezistente la schimbările de temperatură sau la diferite condiții de păstrare. Însă, se pot transporta și produse perisabile, dacă se respectă prevederile legale și toate condițiile referitoare la depozitare. Transportul este extrem de sigur și se va desfășura cu cel mai mare grad de profesionalism, pentru a asigura livrarea coletelor în condiții optime. Mulțumirea clienților este cel mai important criteriu, așa că vei avea, cu siguranță, parte de cel mai bun tratament.

Data publicării articolului august 17, 2021 9:20 am, data updatării acestuia august 24, 2021 8:46 am
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express