fbpx
Gestiunea firmelor de curierat - Provocări și soluții utile - pttexpress.ro

O activitate economică ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare susținută și puternică a fost cea a firmelor de curierat. Dezvoltarea comerțului online a făcut ca din ce în ce mai mulți clienți, persoane fizice sau juridice, să apeleze la diverse servicii de curierat, de la simple pachete trimise către prieteni sau rude până la coletele cu cumpărăturile online și chiar până la transportul de tip cargo în țară sau străinătate. Gestionarea unei astfel de firme este o activitate destul de dificilă, însă avansurile tehnologice, în special cele din domeniul software, unde inteligența artificială își face simțită prezența tot mai mult, ușurează activitatea zilnică a managerilor și a angajaților cu drept de decizie.

În articolul de mai jos vei afla care sunt principalele provocări ale gestiunii unei firme de curierat de mari dimensiuni în activitatea ei zilnică, precum și ce soluții software pot fi utilizate cu succes în gestiunea și dezvoltarea afacerilor de curierat. 

1. Provocările în gestiunea unei firme de curierat

Provocările în gestiunea unei firme de curierat - pttexpress.ro

Managementul unei firme de curierat presupune o activitate intensă, având în vedere numeroasele provocări ce stau în calea sa. Pe piața din România activează mai multe firme mari de curierat, majoritatea fiind într-o puternică expansiune, încercând să profite cât mai mult de piața tot mai deschisă și de clienții din ce în ce mai numeroși, care apelează la soluțiile de transport de colete pe care firmele le pun la dispoziție. Activitatea de gestiune nu este totdeauna una ușor de îndeplinit, având în vedere provocările întâlnite:

  • Numărul extrem de mare de clienți presupune un efort imens, mai ales în condițiile în care aceștia se pot schimba zilnic. Gestiunea clienților care se numără poate la mii sau zeci de mii pe zi nu poate fi făcută în mod tradițional, singura soluție viabilă fiind folosirea softurilor de tip sisteme de gestiune a bazelor de date;
  • O parte importantă a gestiunii firmelor de curierat se referă la managementul depozitării, provocările în acest sens fiind legate atât de cantitatea ridicată de mărfuri tranzitate, cât și de rapiditatea transferului acestora către clienții finali. Și în această privință este necesară implementarea unor sisteme de management al depozitelor prin intermediul softurilor de tip WMS;
  • Activitatea de curierat se bazează în mare parte pe managerierea unei flote auto formate din zeci sau chiar sute de mașini de transport de diverse dimensiuni. Pentru monitorizarea vehiculelor firmelor de curierat se poate folosi o soluție soft pentru eficientizarea activității, pentru livrări cât mai rapide și pentru scăderea costurilor legate de service și de consumul de combustibil. 

2. Soluții software pentru gestiunea zilnică a unei firme de curierat

Gestiunea unei firme de curierat presupune muncă intensă, ce nu poate fi realizată eficient prin metode clasice. Necesitatea realizării unor raporturi de gestiune zilnice devine imposibilă fără ajutorul programelor de calculator, având în vedere volumul imens de mărfuri ce trebuie să fie livrat către destinatari. Mai mult decât atât, colaborările cu diverse magazine online presupun integrarea unor soluții moderne, de care să se bucure toate părțile implicate în activitatea de curierat (expeditorul, firma de curierat și destinatarul). 

Având în vedere frecvența cu care sunt solicitate serviciile firmelor de curierat, fie de tip serviciu livrare standard, fie de tip serviciu livrare cargo, activitatea acestora poate deveni eficientă numai prin intermediul utilizării unor softuri de tip instrumente ecommerce, care oferă o mulțime de avantaje transpuse în practică prin rapiditatea livrărilor, prin posibilitățile reduse de eroare și prin gestiunea mai ușoară a trimiterilor:

  • Aplicațiile software de coletărie oferă posibilitatea gestionării tuturor expedierilor prin intermediul unui singur soft. Aceste programe au fost realizate în așa fel încât să fie folosite cu ușurință și de către persoanele fără cunoștințe aprofundate în domeniul IT. Mai mult decât atât, programul nu este restricționat în ceea ce privește numărul de utilizatori și poate fi utilizat din orice punct, prin accesarea Internetului de pe terminalele mobile;
  • Extensiile pentru eCommerce sunt destinate pentru integrarea serviciilor de curierat cu magazinele online. Prin folosirea acestor extensii apar beneficii, ca de exemplu optimizarea timpului, costurilor și resurselor implicate, generarea și printarea rapidă a AWB-urilor, reducerea cheltuielilor de transport;
  • Integrarea prin API se referă la soluții de integrarea automată prin intermediul unei interfețe de programare a aplicațiilor. Acest lucru înseamnă că softurile diverselor companii vor putea integra direct o soluție de gestionat a activității de curierat, fără a fi necesară instalarea unei aplicații externe. În acest mod se vor putea urmări trimiterile și se vor putea realiza automat toate documentele necesare. 

În concluzie, prin gestiunea unei firme de curierat în mod eficient și prin folosirea celor mai noi soluții întreg lanțul implicat în activitate se va bucura de avantaje în ceea ce privește eficientizarea activității și micșorarea sensibilă a costurilor.

Data publicării articolului octombrie 12, 2022 1:56 pm, data updatării acestuia octombrie 12, 2022 1:56 pm
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express