fbpx
Cât costă să trimiți un colet prin curier? Tarife diferențiate în funcție de greutate și destinație pttexpress.ro

Firmele de curierat din România au cunoscut în ultima vreme o dezvoltare explozivă, tot mai mulți oameni, dar și firme, alegând să le folosească pentru a-și trimite bunurile în toate localitățile țării și peste hotare. Serviciile lor sunt preferate, deoarece sunt accesibile ca preț, destinațiile disponibile sunt extrem de cuprinzătoare, iar rapiditatea livrării produselor, indiferent de tipul lor, este maximă. Clienții care vor să afle cât i-ar costa să trimită un pachet într-o anumită localitate o pot face foarte simplu, consultând site-urile firmelor de curierat, unde există date complete legat de această situație. 

În articolul de mai jos, vei afla cât costă să trimiți un colet prin curier, atât la nivel național, cât și internațional, precum și care sunt serviciile disponibile suplimentar, contra cost, ce pot fi utilizate de clienții care doresc servicii personalizate. 

1. Cât costă să trimiți un colet prin curier la nivel național?

Cât costă să trimiți un colet prin curier la nivel național? pttexpress.ro

În ceea ce privește curieratul la nivel național, majoritatea firmelor vin cu două servicii diferite, și anume cel pentru coletele de dimensiuni și greutăți reduse și cel pentru curierat cu colete de greutate mai mare de 30 de kilograme, de tip cargo, ambalate în containere tip europalet. Deși există diferențe de preț între diversele firme, concurența foarte aprigă în domeniu a făcut ca acestea să nu varieze, limitele fiind destul de apropiate. 

Pentru stabilirea prețului unui colet la nivel național, există trei categorii de prețuri în funcție de tipul coletului:

 • Pentru plicuri cu greutatea de maxim 1 kilogram, prețurile se situează între 12 și 16 lei, în funcție de destinația loco (destinatarul este în aceeași localitate ca expeditorul) și național (destinatarul este în altă localitate față de expeditor);
 • Pentru colete mai grele de 1 kilogram, prețurile sunt situate între 15 și 20 de lei pe expediere, costul mai mare fiind, bineînțeles, pentru o expediere în altă localitate;
 • În cazul kilogramelor suplimentare la colete se adaugă o taxă adițională, situată între 1,50 și 2 lei pe kilogram. 

La aceste prețuri pentru trimiteri obișnuite se adaugă taxe suplimentare în funcție de serviciul special dorit de client:

 • Livrarea către o localitate din afara ariei de acoperire va costa clientul încă aproximativ 30 de lei pe expediere;
 • Primirea unui document la retur (factură, aviz, cec etc.) va fi taxată suplimentar cu o sumă între 10 și 15 lei;
 • Serviciul de plată la ramburs presupune o taxă suplimentară de 5-6 lei pentru livrarea banilor în cont și de 10 lei pentru livrarea banilor numerar;
 • Trimiterea unui colet cu valoare declarată se taxează cu o sumă reprezentând 1% din valoarea declarată pe expediere;
 • Deschiderea coletului la livrare costă, de obicei, în plus cu 5 lei față de varianta standard.

În afară de aceste servicii suplimentare taxabile, firmele de curierat oferă și unele gratuite, precum avizarea prin mesaj a destinatarului, mai multe încercări de livrare și plata la destinație a coletului. 

Pentru expedierile de tip cargo la nivel național, prețurile variază în funcție de greutate, existând mai multe intervale, de regulă, din 100 în 100 de kilograme:

 • Coletele cu greutatea cuprinsă între 100 și 200 kg sunt tarifate cu o sumă de aproximativ 250 de lei pe europalet, indiferent dacă destinația este loco sau națională;
 • Coletele între 201 și 300 kg presupun plata unei taxe de 350 de lei pe europalet;
 • Coletele cargo între 301 și 400 kg sunt transportate în schimbul unei taxe de 450 de lei pe europalet;
 • Coletele între 401 și 600 kg vor fi tarifate cu 600 de lei pe europalet. 

În afară de aceste servicii standard există și unele speciale, precum returul europaletului gol, ce costă 30 de lei pe bucată, sau livrarea către localități din afara ariei de acoperire tarifată la același preț. 

2. Cât costă să trimiți un colet prin curier la nivel internațional?

Firmele de curierat pun la dispoziția românilor interesați să trimită colete la nivel internațional către membrii ai familiei sau prieteni ce lucrează în țările din Europa servicii de expediere atât pentru colete standard de dimensiuni și greutăți reduse, cât și pentru expedieri de tip cargo. Deși acoperirea nu este la fel de completă precum în cazul expedierilor naționale, multe dintre firmele de curierat oferă clienților interesați sute de destinații în țări precum Spania, Italia și Franța, în special în zonele în care diaspora românească este prezentă într-un număr mare. 

Prețurile expedierilor sunt, de multe ori, negociabile, începând de la 1 euro pe kilogram în cazul coletelor de tip cargo și ajungând până la 10 euro pentru un plic format A4 sau un colet de până la 5 kilograme sau 15 euro pentru un colet între 5 și 10 kilograme. 

În concluzie, clienții interesați în utilizarea firmelor de curierat pentru a-și expedia mărfurile se pot bucura de prețuri competitive și de servicii ireproșabile, având siguranța ajungerii coletului la destinație într-un timp cât mai scurt. 

Data publicării articolului octombrie 15, 2021 9:50 am, data updatării acestuia octombrie 15, 2021 9:50 am
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express