fbpx
Greutatea volumetrică: Cum se calculează și alte date esențiale pttexpress.ro

Când ne gândim la cuvântul „greutate”, în sens tradițional, ne referim de obicei la masa unui lucru. Acest lucru este în general măsurat în kilograme. Cu toate acestea, când vine vorba de lumea transportului, a ambalării și a depozitării de mărfuri, intră în joc o altă valoare – greutatea volumetrică .  

1. Ce este greutatea volumetrică ?

Greutatea volumetrică este o tehnică utilizată de către firmele de transport marfă, de curierat sau servicii poṣtale pentru stabilirea prețurilor de transport al mărfurilor. Această tehnică  folosește o valoare estimată, care se calculează practic din volumul coletului ( lungimea, lățimea și înălțimea). De regulă, la stabilirea taxelor de expediere ale unui colet se va face o comparaṭie între greutatea reală, exprimată în kilograme ṣi greutatea volumetrică.

Taxa de expediere se bazează pe una dintre valorile date fie de greutatea dimensională fie de greutatea reală, oricare dintre acestea este mai mare.

2. Cum se calculează greutatea volumetrică

Greutatea volumetrică se referă la dimensiunea totală a unui colet și se măsoară în kilograme volumetrice. Greutatea volumetrică poate fi calculată prin înmulțirea lungimii, lățimii și înălțimii unui colet ( valori exprimate în cm) și împărțirea cifrei rezultate  la 5000 (unii furnizori de servicii de curierat folosesc drept numitor valoarea  de 4000).

3. Care sunt avantajele utilizării greutății volumetrice

Prin utilizarea greutății volumetrice  se poate asigura un spațiu adecvat la expediere și, prin ambalarea mai eficientă, se reduce impactul asupra mediului.  Astfel, în situația în care un colet are un volum mare dar o greutate mică, cum se poate întâmpla, de exemplu, în cazul unui colet cu bureți de vase, întrucât volumul va depăși cel mai probabil greutatea fizică,  prețul de expediere va fi calculat pe baza valorii  greutății volumetrice. 

Dacă taxa de expediție ar fi fost calculată pe baza greutății fizice,  cu siguranță valoarea ar fi fost mai mică,  însă expeditorul nu ar fi fost direct interesat să utilizeze cea mai mică dimensiune de ambalaj posibilă. 

Prin această metodă se  maximizează eficiența transportului,  iar pe termen mediu și lung se reduc tarifele de transport,  precum și  impactul asupra mediului.

Situația inversă,  în care greutatea fizică o depășește pe cea volumetrică, este la randul ei relevantă. Astfel, tariful de expediere pentru un colet cu densitate mare, dar un volum fizic mai mic (o cutie cu piese metalice de exemplu),  va fi corect estimat pentru expediere întrucât nu i se va aloca mai mult spațiu decât cel necesar,  putand fi grupat în mod corespunzător cu celelalte colete. 

Întrucât transportul  vă utiliza la maxim spațiul, se reduce impactul asupra mediului,  în sensul în care nu se produce poluare inutilă pentru transportul de aer. Greutatea volumetrică impune producătorilor să proiecteze ambalaje cât mai compacte și se umple paleții în cel mai eficient mod.  

Rezultă, astfel, o utilizare mai bună a resurselor atât în producerea de  ambalaje compacte,  cât și în partea a doua, cea legată de logistică și transport.

În concluzie, greutatea volumetrica permite includerea în formula de calcul a densității unui colet, volumul pachetului și greutatea acestuia fiind combinate într-o valoare care să aibă mai mult sens atât pentru furnizorii de servicii poștale și de curierat, cât și pentru producătorii  de mărfuri. 

Data publicării articolului octombrie 15, 2021 9:54 am, data updatării acestuia octombrie 15, 2021 9:54 am
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express