fbpx

În contextul actual, serviciile de curierat au devenit mai importante ca oricând, făcând parte din viața de zi cu zi a fiecăruia. Indiferent de motivul pentru care sunt folosite, acestea au simplificat viața oamenilor din toată lumea.

Fie că ai o afacere, că trimiți pachete celor dragi sau că faci cumpărături online, cu siguranță că și tu ai folosit serviciile de curierat mai mult ca niciodată.

Vei afla din acest articol de ce e important să știi ce este un AWB și ce înseamnă traseul unui colet.

1. Ce înseamnă AWB și cum îl poți afla

Chiar dacă poate suna tehnic și complicat, AWB-ul este un document de identificare a unui colet transportat printr-un serviciu de curierat. Orice firmă de profil oferă acest document de transport, dând astfel clienților posibilitatea de a urmări pachetul online, în timp real.

Nu doar că nu este deloc o informație complicată, dar este cel mai simplu mod prin care poți să afli traseul unui colet, indiferent că ești expeditor sau destinatar. Îl poți primi prin e-mail sau prin sms, în funcție de opțiunile pe care le alegi și îl poți folosi pentru a verifica statusul expedierii tale.

1.1. Ce este AWB-ul?

Termenul de AWB vine de la prescurtarea denumirii în limba engleză – air waybill, și este un document de transport obligatoriu din punct de vedere juridic, emis de un transportator sau un agent care oferă detalii despre mărfurile expediate. Astfel, prin această hârtie se oferă detalii despre conținutul transportului, despre expeditor și destinatar, precum și alte informații specifice.

Mai simplu spus, AWB-ul este reprezentat de un cod de identificare prin care poți afla oricând unde se află coletul pe care l-ai trimis sau pe care îl vei primi. Prin acest număr de identificare se poate verifica rapid stadiul în care se află un colet pe traseu, fără a fi nevoie de alte informații din partea destinatarului sau expeditorului. În acest fel, coletul este ușor de scanat de către curier și introdus astfel în sistemul prin care poate fi urmărit online de către expeditor.

Practic, el reprezintă acea etichetă pe care o regăsești pe orice colet și care conține informații specifice.

1.2. Completarea AWB-ului: ce conține un AWB  

Termenul de AWB-ul este folosit generic atât pentru numărul unic de identificare aferent unui colet expediat, cât și pentru documentul în sine.

Pe lângă acest cod unic, acesta conține numele și adresa expeditorului, numele și adresa destinatarului, data și valoarea declarată a expedierii, numărul de bucăți, greutatea brută sau estimată și o descriere a conținutului coletului. Documentul poate conține și alte instrucțiuni speciale de mânuire: de exemplu, se poate menționa faptul că acel colet conține produse perisabile sau casabile.

De asemenea, pe acest document se menționează suma și felul în care s-a făcut plata (dacă s-a efectuat deja sau dacă se va face în sistem ramburs, de către destinatar).

Este important de știut faptul că acest număr devine activ numai după ce coletul este preluat de curier și introdus în sistem.

1.3. Cum poți afla numărul de AWB  

Dacă te afli în postura de expeditor, în momentul în care vei preda un colet unui curier, acesta îți va da informații despre expediere și un număr de AWB. Cu acest număr de identificare, vei putea verifica online statusul expediției tale (AWB Tracking). 

Dacă ai plasat o comandă online, vei primi un e-mail de la magazinul respectiv. Dincolo de informațiile legate de conținutul și numărul comenzii tale, vei primi și un număr de AWB prin care vei putea verifica dacă firma de curierat a preluat pachetul și faza în care se află. De asemenea, poți primi acest cod și prin sms, în funcție de opțiunile oferite de operatorul economic sau de firma de curierat.

2. De ce este important să știi numărul de AWB?

În vremurile acestea, în care lumea este într-o continuă grabă, devine tot mai important să poți beneficia de cât mai multe informații pentru a te organiza. Totodată, AWB-ul îți oferă posibilitatea de a urmări comanda și de a te asigura că ajunge în timp util la destinație.

Iată care sunt cele mai întâlnite situații în care este important să știi numărul de AWB și cum să îl folosești:

2.1. Când trimiți un colet

Dacă vrei să trimiți un colet, e necesar să știi câteva informații de bază: asigură-te că ai datele corecte ale destinatarului, mai ales numărul de telefon și adresa completă. De asemenea, verifică informațiile tale, în calitate de expeditor. Chiar dacă par lucruri banale, este esențial ca furnizorul de servicii de curierat să poată comunica atât cu destinatarul, cât și cu expeditorul, mai ales în cazul în care apar situații care necesită informații suplimentare pentru livrare.

Ambalează corespunzător pachetul pe care vrei să-l trimiți și află rapid un preț estimativ pentru expediția ta folosind un calculator de costuri. Cheamă un curier folosind contul de client și alegând serviciile specifice pentru tine (persoană juridică sau fizică). Când coletul va fi preluat de curier, vei primi acest document de transport, unde vei avea toate informațiile necesare pentru a urmări traseul expediției tale.

Indiferent că folosești servicii de curierat național sau internațional, ai posibilitatea ca, prin numărul de AWB, să monitorizezi statusul livrării direct de pe site. În acest fel, vei știi nu numai dacă pachetul a fost deja preluat de curier, dar și stadiul exact al expediției. Acest lucru devine și mai important în cazul în care trimiți articole care au un timp specific pentru livrare. Astfel, vei putea interveni la timp în cazul în care procesul de expediție întârzie.

2.2. Când faci o comandă online

De fiecare dată când faci o comandă online care implică expedierea acesteia printr-un serviciu de curierat, vei primi de la magazinul online respectiv atât informații despre comanda plasată, cât și un număr de AWB. Astfel, vei putea verifica dacă pachetul a fost preluat de la depozit de către curier și o estimare a datei la care va ajunge la tine.

Ia în considerare faptul că numărul comenzii plasate nu este același lucru cu numărul de tracking pentru AWB. Numărul comenzii este generat de operatorul economic de unde ai făcut cumpărăturile. Numărul AWB ți se va comunica numai după ce coletul a fost preluat de curier și introdus în sistemul firmei de curierat. Abia apoi vei putea să verifici traseul comenzii plasate pe site-ul operatorului.

2.3. Când primești un colet  

Când primești un colet, expeditorul îți poate trimite numărul de AWB pentru a putea verifica online statusul expediției. De asemenea, vei primi un e-mail sau un sms de la firma de curierat cu acest număr, dacă aceste opțiuni sunt oferite de către expeditor. Având aceste informații atât de ușor de verificat, vei putea astfel să îți organizezi timpul eficient, mai ales dacă aștepți o expediere importantă.

2.4. Când ești un antreprenor

Datorită acestui sistem de tracking deosebit de eficient, îți poți simplifica multe aspecte ale afacerii tale, mai ales când ești la început de drum. Îți poți organiza mult mai bine procesul de producție și vânzare atunci când ai o situație clară atât asupra expedierilor realizate de către furnizorii tăi, cât și asupra comenzilor pe care le ai de trimis.

Un parteneriat corporate de încredere și de lungă durată cu o firmă profesionistă va face diferența în calitatea experienței oferite clienților tăi. În plus, vei putea beneficia de servicii adaptate nevoilor tale.

3. Rolul AWB-ului și ce să faci când întâmpini dificultăți în verificarea acestuia

Cu siguranță, cel mai comun rol al unui AWB rămâne posibilitatea de a urmări o expediere. Mai puțin cunoscut, poate, este faptul că acest document de transport reprezintă un schimb de informații între părți, precum și o dovadă de primire a unui pachet.  

3.1. Funcțiile unui AWB

Dincolo de rolul cel mai cunoscut și util, acela de verificare a traseului unei expediții, AWB-ul mai are și alte funcții importante, printre care se pot menționa:

  • Dovada de primire. Din momentul în care coletul primește acest număr unic de identificare, se consideră că documentul atestă faptul că transportatorul a intrat în posesia pachetului.
  • Informații pentru toate părțile. Pe documentul AWB sunt trecute informațiile de contact atât pentru expeditor și destinatar, cât și pentru firma care oferă serviciile de curierat.
  • Contract între expeditor și firma de curierat. AWB-ul atestă acest contract prin care ambele părți își asumă respectarea termenilor și legislației în vigoare. Este felul în care se încheie un parteneriat de încredere între operatorul de servicii de curierat și expeditor, fie că este persoană fizică, fie juridică.
  • Asigurare a coletului. Având în vedere faptul că acest document este dovada legală a faptului că transportatorul a primit coletul, acesta poate fi utilizat și de transportator pentru asigurarea mărfurilor, mai ales dacă este solicitat de către expeditor.

3.2. Ce să faci când nu poți verifica numărul de AWB

Pot exista și situații în care, chiar dacă ai primit AWB-ul, în momentul în care introduci codul în sistemul de tracking al companiei de curierat, acesta apare ca fiind indisponibil. În acest caz, pot fi două motive pentru care acest lucru se întâmplă.

În primul rând, asigură-te că ai un număr de AWB valid. Având în vedere că este un număr unic pentru fiecare expediție plasată, tastarea unei singure cifre greșite înseamnă un număr invalid. În cazul în care ai mai multe AWB-uri active în același timp, asigură-te că folosești numărul potrivit pentru fiecare verificare, mai ales dacă expedițiile nu vor fi livrate de aceeași firmă de servicii de curierat.

O a doua situație în care AWB-ul poate apărea ca fiind nevalabil este cea în care pachetul nu a fost încă preluat de curier. Asta înseamnă că a fost generat numărul de AWB în momentul în care s-a sigilat coletul, însă acesta nu a fost încă scanat de către curier și se află în curs de preluare. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă în cazul magazinelor online și înseamnă că produsul se află încă în depozit. După ce acesta va fi înregistrat în sistem, AWB-ul se va activa și vei putea să urmărești traseul coletului.

Alte aspecte de luat în calcul în această situație țin de perioada în care trimiți coletul (în timpul sărbătorilor majore, timpul de expediere poate varia), precum și de condițiile meteo nefavorabile sau de trafic. La începutul perioadei pandemice, de exemplu, din cauza volumului mare de cerere, precum și a condițiilor speciale de circulație, au existat situații în care livrarea a durat mai mult decât în condiții normale. Urmărirea AWB-ului oferă, mai ales în toate aceste situații deosebite, informații prețioase.

Poate exista și varianta în care expeditorul întârzie predarea coletelor către curier. Verifică din nou stadiul expedierii după câteva ore și, dacă această situație se prelungește, poți contacta firma de curierat pentru a solicita asistență. 

3.3. Informații importante pentru a afla AWB-ul

Găsești mai jos câteva lucruri simple, dar importante, la care ar trebui să fii atent atunci când expediezi un colet sau faci o comandă online, precum și atunci când întâmpini probleme în verificarea online a statusului unei expediții.

  • Atunci când plasezi o comandă online sau când expediezi un colet, ai grijă să folosești o adresă de e-mail validă și să fii atent să o scrii corect în câmpul dedicat. În cazul în care observi ulterior că adresa de e-mail este scrisă greșit, contactează serviciul de suport pentru a primi numărul de AWB.
  • Același lucru este valabil și pentru verificarea numărului de telefon pe care l-ai oferit pentru contact.
  • În cazul în care pierzi numărul de AWB, îl poți solicita din nou, apelând la serviciul de suport. De asemenea, poți afla telefonic care este stadiul expediției, oferind informații de identificare a expeditorului.
  • În cazul în care observi că stadiul expediției rămâne blocat într-un anumit stadiu (de exemplu, în curs de livrare sau predată curierului) cere sprijinul serviciului de suport pentru verificări suplimentare.

AWB-ul este un document care îți poate simplifica experiența expedierii sau primirii unui colet prin posibilitatea de a monitoriza online traseul acestuia. Într-o lume în care serviciile de curierat au devenit esențiale, este foarte important să înțelegi cum funcționează acest sistem și cât de mult îți poate îmbunătăți calitatea vieții.

Data publicării articolului mai 17, 2021 2:31 pm, data updatării acestuia august 24, 2021 8:51 am
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express