fbpx
Costul marginal - Informații despre ce este și cum poate să influențeze o afacere - pttexpress.ro

Pentru majoritatea afacerilor, în special a celor din zona de producție, stabilirea unor costuri reale reprezintă un calcul contabil extrem de important, deoarece managerii trebuie să știe în orice moment dacă activitatea lor este profitabilă sau dacă lucrează în pierdere. Un tip special de cost, care trebuie să fie cunoscut, este cel marginal, care reprezintă practic câți bani sunt necesari pentru suplimentarea numărului de bunuri aflate deja în producție. Acest tip de cost poate indica persoanelor care iau decizii direcția în care trebuie să meargă manufacturarea. 

În articolul de mai jos veți afla ce este costul marginal și care sunt ipostazele în care calculul acestuia poate reprezenta diferența între succes – profit real și eșec – pierderi importante. 

1. Ce este costul marginal?

Ce este costul marginal? - pttexpress.ro

Costul marginal este un tip de calcul contabil care arată câți bani sunt necesari pentru a crește producția cu o unitate. Deși la prima vedere pare că o comandă suplimentară este de dorit, se poate întâmpla uneori ca îndeplinirea acesteia să necesite unele cheltuieli suplimentare, ca de exemplu angajarea de personal suplimentar, extinderea spațiului de muncă, comanda unor materii prime greu de procurat sau la prețuri mai mari decât de obicei etc. 

Pentru a nu se înregistra o astfel de situație, calculul contabil al costului marginal arată clar ce cheltuieli suplimentare sunt necesare pentru a crește producția cu o unitate. Prin multiplicarea acestui cost cu numărul de articole suplimentare rezultă o cifră care reprezintă, de fapt, investiția totală necesară pentru ridicarea producției până la nivelul dorit. 

Pot apărea două situații prin compararea costului marginal cu prețul de vânzare. Dacă costul marginal este superior prețului de vânzare, înseamnă că se va lucra în pierdere și că nu merită suplimentată producția. Dacă prețul de vânzare este mai mare față de costul marginal, concluzia este că societatea va face profit și că va trebui să se suplimenteze producția în funcție de cerere. 

Costul marginal este cel mai bun instrument în identificarea producției optime, care se atinge atunci când raportul dintre cheltuieli și producție este minim. În majoritatea afacerilor creșterea producției peste acest nivel optim înseamnă existența unor investiții suplimentare, care, de multe ori, nu pot fi acoperite de câștigurile obținute în urma vânzării produselor. Din punct de vedere practic există două tipuri de calcul al costului marginal: cel pe termen scurt, care înregistrează cheltuielile pentru o producție suplimentară limitată ca timp, și cel pe termen lung.

2. Împrejurări în care este utilă calcularea costului marginal

Calculul costului marginal este important pentru orice serviciu contabil din zona firmelor de producție, indiferent de mărimea acestora. Există trei împrejurări clare în care acest calcul contabil este primordial. 

  • Cea mai des întâlnită situație este cea în care se decide prin consultarea costului se decide dacă se acceptă sau nu o comandă suplimentară. În această împrejurare trebuie să se țină cont de faptul că prețul de producție este variabil, în funcție de cantitatea de produse manufacturate. Acest lucru se întâmplă din cauza apariției unor costuri neașteptate prin investițiile necesare, care duc la creșterea producției. Un cost marginal mai mare față de prețul de vânzare este un semn clar al refuzului comenzii suplimentare;
  • Costul marginal poate fi utilizat și pentru cunoașterea exactă a investițiilor necesare pentru anumite servicii conexe, cum ar fi transporturile, logistica sau contabilitatea. De exemplu, dacă se ajunge la concluzia că distribuția mărfurilor către clienți este mai scumpă atunci când este făcută în regie proprie față de costurile implicate prin externalizarea lor cu ajutorul unei firme de curierat, se va lua decizia apelării la aceasta din urmă ca o metodă de scădere a cheltuielilor și de eficientizare a afacerii;
  • Prin intermediul acestui calcul contabil se poate decide și oprirea producției unui anumit bun, în condițiile în care pe piață există unele identice cu un preț de vânzare inferior prețului marginal. De asemenea, trebuie menționat faptul că nu merită să se piardă bani prin producerea unor lucruri ce pot fi procurate de pe piață la costuri mai mici. 

În concluzie, există unele împrejurări în care calculul costului marginal este obligatoriu, acesta fiind un indicator exact al oportunității extinderii producției sau a externalizării unor servicii, ambele fiind metode eficiente de creștere a profitabilității firmelor.

Data publicării articolului decembrie 24, 2021 9:42 am, data updatării acestuia decembrie 24, 2021 9:50 am
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express