fbpx

Fie că ai o companie și vrei să colaborezi cu o firmă de curierat, fie că ești, pur și simplu, o persoană fizică, ce vrea să trimită un colet peste hotare, trebuie să te documentezi cu privire la restricțiile, condițiile și interdicțiile existente în ceea ce privește transportul coletelor la nivel internațional. Fiecare categorie de obiecte are caracteristicile sale și, de aceea, regulile se schimbă în funcție de acestea. Există, însă, reglementări oficiale, pe baza cărora acționează toate statele, iar fiecare țară poate adăuga sau elimina anumite prevederi, în legislația internă. 

1. De ce sunt anumite obiecte interzise în colete internaționale?

Transportul internațional vine la pachet cu o serie de condiții și restricții pe care este bine să le respecți atunci când vrei să trimiți colete. Există atât obiecte care pot fi transportate doar respectând anumite reguli, cât și obiecte care sunt interzise cu totul, neputând fi transportate în niciun fel de circumstanță. Așadar, pentru a afla mai multe informații despre acest subiect, este recomandat să te documentezi cu privire la toate cerințele pe care este obligatoriu să le respecți. Analizează categoria din care fac parte lucrurile pe care vrei să le trimiți prin colet și asigură-te că ai făcut toate verificările necesare, pentru a nu avea surprize neplăcute. 

În general, regulile se pot modifica în funcție de politica firmei care va transporta coletul, însă sunt câteva reglementări care sunt comune, indiferent de companie. De regulă, obiectele vizate pot fi împărțite în trei tipuri de categorii: 

Obiecte periculoase – Acestea pot conține substanțe acide, chimice sau inflamabile, care pot reprezenta un pericol pentru mediu, pentru animale sau pentru oameni. 

Obiecte interzise sau restricționate prin legislație – În funcție de legea existentă în statele care sunt implicate în transport, acestea pot cuprinde lucruri precum muniție, arme, explozivi (reale sau imitații), dar și animale vii sau moarte, organe de animale, insecte, reptile, tutun, alcool sau alte elemente care sunt reglementate în legislația în vigoare.

Obiecte valoroase – Documente valoroase (ordine de plată, bonuri de masă, cecuri, pașapoarte etc.), dar și timbre, pietre sau metale prețioase, antichități, lucrări de artă, bijuterii sau obiecte de patrimoniu. Acestea pot fi transportate doar în anumite condiții.

Așadar, există o multitudine de obiecte care nu pot fi transportate prin colet. Însă, pentru a înțelege care este raționamentul din spatele acestor reguli, este important să afli care sunt motivele pentru care acestea sunt restricționate sau interzise complet. Prin urmare, iată cauzele principale pentru care sunt anumite obiecte interzise în coletele care se livrează la nivel internațional:

Alcool

De regulă, transportul de alcool nu este permis prin poștă sau curier privat, decât dacă se efectuează un transport comercial, care are toate autorizațiile necesare pentru a trimite astfel de produse prin intermediul unor furnizori oficiali, ce pot fi verificați. Aceștia vor plăti taxele necesare și vor face toate demersurile în așa fel încât exportul sau importul respectiv să respecte legile în vigoare, atât în țara de expediție, cât și în cea de destinație. Persoanele fizice nu au voie să expedieze alcool în altă țară, tocmai pentru că alcoolul este reglementat separat și pentru că se dorește eliminarea riscului de contrabandă și de comercializare ilegală.

Tutun și țigări

Precum în cazul alcoolului, tutunul și țigările nu pot fi expediate prin colete, atunci când vine vorba despre persoane fizice. Pentru întreprinderi sau alte persoane juridice, este posibil să se livreze doar dacă transportul este autorizat și dacă accizele au fost obținute așa cum prevede legea. Și în acest caz, doar companiile pot face acest lucru, dacă îndeplinesc toate cerințele obligatorii din legislația în vigoare. Pentru a se evita comercializarea ilegală, aceste categorii de obiecte necesită documentație specifică. Dacă acestea sunt transportate în mod legal, vor fi semnalate prin intermediul unor timbre sau etichete specifice. Acesta este motivul pentru care firmele de curierat nu sunt de acord nici cu livrarea separată a unor timbre sau banderole fiscale (pentru a se evita contrabanda și operațiunile ilegale de import-export).

Medicamente

Unele servicii de curierat sunt de acord cu transportul medicamentelor, iar altele nu. Teoretic, transportul acestor categorii de obiecte nu este ilegal, însă, de exemplu, livrarea medicamentelor sau a pastilelor eliberate prin prescripție medicală are anumite condiții și cerințe stricte, adoptate la nivel european. În cazul în care compania sau poșta respectivă acceptă acest tip de livrare, cel mai probabil va trebui să furnizezi informații referitoare la ce tip de medicamente vei trimite și care este cantitatea totală, precum și dacă acestea au nevoie de rețetă sau fac parte din categoria substanțelor care pot provoca dependență.

Animale

Transportul animalelor nu poate fi făcut personal, prin intermediul unei firme de curierat, deoarece acesta trebuie să fie efectuat conform unor reguli. Există companii autorizate specializate, care se ocupă cu astfel de transporturi, deoarece condițiile sunt diferite față de alte tipuri de livrări. Animalele trebuie să aibă hrană, apă și spațiu, în așa fel încât transportul să poată avea loc în condiții de siguranță, atât pentru ele, cât și pentru livrator. Acesta, la rândul lui, trebuie să dețină toată documentația necesară (avize, certificate veterinare de sănătate etc.), care să ateste faptul că transportul este organizat în mod legal, că nu există riscuri sanitare și că sunt îndeplinite toate cerințele specifice. Conform legii, toate animalele (dar și produsele de origine animală) trebuie să fie, mai întâi, prezentate la un Post de Inspecție Frontieră Comunitar, care să fie aprobat și destinat unui astfel de transport. Aici, mărfurile vor fi verificate și controlate, iar certificatele de sănătate vor fi cerute și analizate, pentru a vedea dacă ele corespund reglementărilor. 

Alimente perisabile

Alimentele perisabile se pot degrada rapid și pot deteriora alte colete – de aceea, de cele mai multe ori, fac parte din categoria obiectelor care nu pot fi transportate în coletele internaționale. Acestea trebuie să fie păstrate și conservate în mod optim, pentru a se evita descompunerea, putrezirea sau alterarea lor pe parcursul transferului. Bineînțeles, dacă transportul este oficial, reglementat și comercial, companiile pot livra astfel de produse doar dacă îndeplinesc o serie de cerințe specifice și, mai ales, dacă au toate autorizațiile și condițiile necesare (temperatură, spațiu, cantitate etc.). 

Teste de laborator

Orice probă biologică trebuie să fie păstrată în anumite condiții, pentru a-și putea menține proprietățile. În general, transportul acestor tipuri de teste trebuie să fie organizat de către o instituție medicală, în așa fel încât livrarea respectivă să nu reprezinte un risc sanitar sau o acțiune prin care se încalcă anumite prevederi și legi care vizează siguranța sanitară și medicală. Prin risc sanitar se înțelege probabilitatea existenței unor viruși, bacterii sau alte microorganisme, care nu trebuie să fie lăsate libere într-un mediu biologic necontrolat, evitându-se astfel, o contaminare nedorită și o eventuală extindere a acesteia la o scară largă.

Muniții și arme

Există cazuri în care aceste obiecte pot călători între state – de exemplu, în cazul competițiilor de tir sau de vânătoare sau în interes de serviciu. De asemenea, se pot transfera arme și muniții de către armurieri, doar prin obținerea unui permis de transfer, care să ofere toate detaliile referitoare la operațiunea oficială. Însă, ele nu pot fi transportate prin intermediul unui colet, fără un motiv serios care să fie acoperit de lege, fiindcă, pe lângă faptul că este ilegal, poate reprezenta și un risc major pentru toți cei implicați în procesul de transportare.

Explozivi, încărcături sau artificii

Explozivii sunt de mai multe feluri și cuprind amestecuri explozive, fitile detonante, relee detonante, emulsii explozive, capse electrice sau pirotehnice, dar și alte subcategorii de obiecte. Furnizorii și producătorii autorizați sunt obligați să respecte reglementările în vigoare. În ceea ce privește transportul, acesta se poate efectua doar în mod organizat și sub supravegherea personalului autorizat care a fost instruit să gestioneze astfel de operațiuni. Orice transfer se poate face doar pe baza unor documente legale și doar de către cei care au atribuții ce acoperă și justifică astfel de acțiuni. O persoană fizică nu are dreptul de a transporta astfel de produse, pe cont propriu sau prin intermediul unei firme de curierat internațional.

Pietre și metale prețioase

Pietrele și metalele prețioase pot avea o valoare foarte mare – de aceea, companiile de curierat nu-și asumă riscul de a transporta astfel de obiecte valoroase. Totuși, există și un alt motiv pentru care, în general, se evită livrarea acestor bunuri – în cazul în care este vorba despre bijuterii speciale, care fac parte din patrimoniul cultural sau din colecții muzeale ori private, valoarea lor este mult prea mare pentru a putea fi gestionată în acest mod. Așadar, sunt reguli speciale care trebuie să fie respectate în aceste privințe. Însă, în cazul în care comercializezi astfel de produse, sunt anumiți pași pe care trebuie să-i respecți pentru a putea livra articolele clienților tăi. 

Alte bunuri de valoare

Sunt mai multe categorii de obiecte de valoare care nu pot fi trimise într-un colet fără a respecta anumite legi și reglementări. Obiectele de cult, operele de artă, covoarele, ceasurile și alte elemente care pot avea o valoare mare, nu pot fi transportate prin intermediul unui serviciu standard de livrare internațională. Documentează-te cu privire la posibilitățile pe care le ai la dispoziție, pentru a vedea care sunt variantele pe care le poți pune în aplicare dacă vrei să transporți asemenea lucruri. 

Droguri, plante etnobotanice, substanțe psihotrope

Acestea sunt obiecte ilegale în majoritatea țărilor din UE și, de aceea, companiile de curierat nu livrează astfel de elemente. Conform legii din România, transportul acestora este pedepsit cu interzicerea unor drepturi și cu închisoare strictă pe o perioadă cuprinsă între 3 și 15 ani, iar, în cazul drogurilor de mare risc, perioada de detenție este cuprinsă între 15 și 25 de ani.

2. Lista obiectelor interzise la expedierea coletelor prin intermediul companiei PTT Express

Așadar, dacă ești un căutarea unui curier internațional, este bine să optezi pentru o firmă de curierat care să livreze exact ceea ce ai nevoie, în locațiile în care dorești. În cazul în care vrei să trimiți un colet în Spania, Italia sau Franța, PTT Express te poate ajuta în acest sens, punându-ți la dispoziție servicii eficiente, de calitate. 

Așadar, vrei să trimiți un colet internațional prin PTT Express? Nu uita să te informezi cu privire la articolele care pot fi supuse anumitor restricții la vamă sau altor interdicții de transport. Înainte de a apela la serviciile companiei, analizează cu atenție care este politica acestora și care sunt categoriile de obiecte și articole restricționate pe care nu ai voie să le trimiți prin curier. Prin urmare, iată ce obiecte sunt INTERZISE la expediere:

 • Animale, pești, păsări vii sau moarte, insecte, reptile, viermi și alte organisme vii sau moarte;
 • Teste de laborator sau probe biologice;
 • Arme de foc complete sau părți din acestea, imitații de arme, arme de tip Airsoft, muniție etc.;
 •  Explozivi, încărcături explozive, artificii, imitații etc.;
 •  Bijuterii din metale prețioase;
 •  Lingouri din orice metal prețios;
 • Pietre prețioase la vrac;
 • Bunuri de valoare (blănuri, ceasuri, tablouri, icoane, monede de colecție etc.);
 • Bani cash, bonuri de masă, instrumente de plată necompletate (OP, CEC, BO);
 • Timbre sau banderole fiscale;
 • Țigări, tutun, trabucuri etc.;
 • Droguri, plante halucinogene, plante etnobotanice, substanțe psihotrope și precursorii.

În concluzie, în cazul în care ai dubii sau nelămuriri, poți apela cu încredere la ajutorul companiei PTT Express – contactează un specialist și pune toate întrebările de care ai nevoie pentru a-ți clarifica anumite aspecte. Află ce articole sunt interzise și restricționate pentru transportul internațional și informează-te cu privire la condiții și la motivele care justifică acest lucru. Cel mai bine este să nu acționezi pe cont propriu, ci să soliciți un răspuns avizat, de la cei care lucrează în domeniu. 

Sursă foto: Shutterstock.com.

Data publicării articolului iunie 16, 2021 2:45 pm, data updatării acestuia august 24, 2021 8:36 am
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express