fbpx

Firmele de curierat reprezintă o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care vor să trimită diverse colete, la nivel național sau internațional. Atât persoanele fizice, cât și cele  juridice pot opta pentru astfel de servicii utile, asigurându-se că pachetele expediate vor ajunge la destinație rapid și în siguranță. Atunci când vine vorba despre alimente perisabile sau neperisabile, poate fi necesar să cunoști anumite informații specifice, înainte de a vedea care este varianta de livrare optimă pentru tine. Pentru a face acest lucru, este important să știi ce sunt produsele neperisabile, prin ce se deosebesc de cele perisabile și care sunt condițiile obligatorii pentru a putea livrate. 

1. Ce sunt produsele alimentare neperisabile? 

Prin definiție produsele neperisabile sunt produse care nu se strică și nu se alterează ușor, păstrându-și calitățile pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Acestea sunt mai ușor de transportat decât cele perisabile, deoarece nu necesită condiții speciale de păstrare. În această categorie intră alimentele care nu se strică și nu fermentează atunci când nu sunt ținute la frigider, decât după desigilare (în anumite cazuri). Este bine să știi că alimentele care sunt păstrate în conserve nu se strică deoarece, în timpul preparării conservei, căldura care este utilizată acționează asupra microorganismelor dăunătoare și le ucide. De asemenea, modalitatea de sigilare la conserve împiedica instalarea bacteriilor care pot duce la deteriorare sau la declanșarea unui proces de putrefacție.

Așadar, dacă vrei să stabilești expedierea unui colet care conține produse neperisabile, este bine să te asiguri că alimentele respective fac parte din această categorie, și nu din alta. Astfel, pentru a te asigura că ceea ce vrei să trimiți se încadrează în acest segment, iată o listă orientativă cu exemple, pe care o poți consulta ori de câte ori vrei să trimiți un pachet de acest gen. Cele mai des întâlnite produse neperisabile sunt:

 • Conservele (de ton, fasole, fructe, mazăre, carne, etc.) – Pot fi păstrate, la temperatura camerei, până la o perioadă de 5 ani
 • Batoane (proteice, cu cereale, etc.)
 • Cereale integrale (ovăz, orez, orz, etc.) 
 • Fructele și legumele uscate – Dacă sunt păstrate în condiții optime, la temperatura camerei, pot rezista perioade îndelungate de timp. De pildă, cartofii, morcovii, spanacul sau sfecla pot rezista chiar și 2-5 ani, în vreme de grapefruitul, merele, piersicile sau ananasul rezistă aproximativ 12-18 luni. 
 • Unt de nuci – Untul de arahide se poate păstra, la temperatura camerei, până la o perioadă de 9 luni (dacă este din comerț) sau 1 lună (dacă este natural și este conservat la 25 de grade Celsius). Untul de migdale rezistă până la 1 an, iar untul de caju – până la 3 luni. 
 • Alune și nuci
 • Cafea
 • Ulei
 • Oțet
 • Zahăr
 • Pastă de roșii/Bulion
 • Lapte conservat în ambalaj aseptic – Este procesat, ambalat și încălzit la temperaturi ridicate, iar, apoi, este ambalat în recipiente sterile. Are o valabilitate de până la 9 luni dacă este conservat la o temperatură cuprinsă între 4 și 20 de grade Celsius.
 • Lapte vegetal (cum este cel de soia) – Dacă este ambalat în materiale flexibile, poate rezista până la 10 luni, iar cele în conservă – până la 5 ani.
 • Nuci și semințe
 • Chipsuri
 • Biscuiți
 • Fasole uscată – Boabele de fasole la conservă se pot păstra tip de 2-5 ani, iar fasolea uscată poate fi consumată pe o perioadă de 10 ani
 • Supe – Supele la conservă rămân în stare optimă pentru consum pe o perioadă de până la 5 ani. Însă, sunt și anumite tipuri de supe, care au un termen mai redus (așa cum este în cazul celor la plic, care pot fi consumate în decurs de 1 an, sau al celor făcute din roșii, care sunt valabile timp de 1 an și jumătate).
 • Paste
 • Ceai
 • Orez
 • Mălai
 • Miere
 • Condimente
 • Făinoase
 • Compot/Dulceață

Toate aceste produse neperisabile pot fi transportate într-un mod mult mai facil, cu ajutorul unor firme de curierat național sau internațional. Așadar, dacă vrei să trimiți astfel de alimente, te poți baza pe serviciile unei companii de acest gen, care să-ți pună la dispoziție resursele necesare pentru organizarea respectivului transport. 

Produse neperisabile vs. Produse perisabile 

Pentru a putea împărți alimentele corect pe categorii și pentru a evita erorile care pot apărea dacă nu ai aceste cunoștințe, este esențial să știi nu doar prin ce se definesc produsele neperisabile, ci și prin ce se caracterizează cele perisabile. Acestea sunt cele care au un termen mai scurt de valabilitate, deoarece se pot degrada mai repede și mai ușor. De asemenea, în ceea ce privește transportul, ele trebuie păstrate și livrate în condiții de siguranță, respectiv anumite reglementări în vigoare, referitoare la temperatură, ambalare și alți factori semnificativi, care contribuie la evitarea unei alterări a produselor respective. Așadar, alimentele perisabile pot fi: legume, fructe, carne, ouă, brânză, lapte, mâncare gătită, etc. Toate acestea sunt tratate special atunci când sunt transportate la nivel național sau internațional. Prin respectarea acestor legi, nu doar că este protejat produsul respectiv, ci și celelalte care sunt livrate împreună cu el. Nu doar transportul este influențat de gradul de perisabilitate, ci și păstrarea în depozit. În cazul alimentelor perisabile, dat fiind că acestea se alterează extrem de rapid, depozitarea trebuie făcută în mod optim, păstrându-se o temperatură stabilă. Este important ca această temperatură să nu se modifice drastic pe parcursul procesului, deoarece poate duce la deteriorarea coletului. De asemenea, în interiorul depozitului ventilarea aerului trebuie făcută de aproximativ 7-8 ori pe oră, tocmai pentru a se păstra un aer curat și proaspăt. Curierii au experiență în a manipula și astfel de pachete, folosind metode de protecție și de descărcare, necesare în acest sens. Prin urmare, marfa neperisabilă este mult mai ușor de gestionat, întrucât nu implică toate aceste măsuri de siguranță suplimentare, care trebuie puse în aplicare atunci când vine vorba despre produsele perisabile. 

2. Cum se transportă un produs neperisabil?

Fie că vrei să colaborezi cu o companie de curierat pentru a trimite colete din rațiuni personale, fie că vrei să transporți anumite produse și articole pentru businessul tău, firma îți va pune la dispoziție toate cele necesare pentru ca pachetul tău să ajungă la destinație, pe ruta respectivă. Și în cazul produselor neperisabile, profesionalismul este foarte important pentru a te asigura că totul ajunge la destinație exact în aceeași stare în care a fost expediat. Totuși, chiar dacă definiția produselor neperisabile spune că acestea sunt rezistente și nu necesită condiții speciale, poate fi util să afli mai multe informații, pentru a putea evalua totul în mod obiectiv. Ambalarea, legislația, preluarea, livrarea și predarea sunt elemente care nu trebuie ignorate, deoarece, în jurul lor, se efectuează întreaga operațiune. Astfel, iată ce alte lucruri trebuie să mai știi:

Modalități de ambalare

Și în ceea ce privește ambalarea, lucrurile sunt mai simple decât în cazul alimentelor perisabile. Tot ce trebuie să faci este să utilizezi ambalaje care să prevină deteriorarea sau alterarea produselor. În principiu, dacă ambalajul inițial nu este suficient de rezistente, poți utiliza cutii sau recipiente mai solide. De asemenea, poți folosi materiale de amortizare (folii, bureți, etc.) pentru a te asigura că toate vor rămâne intacte pe tot parcursul transportului. Poți ambala individual fiecare produs într-o folie de plastic, sau poți folosi caserole ori cutii mai mici, pe care să le introduci, apoi, într-o cutie mare Nu uita să sigilezi cutia cu atenție, pentru a evita daunele și stricăciunile. 

Ce ar trebui să țineți minte înainte de a trimite colete internaționale cu alimente prin curier?

Transportul internațional de alimente prin serviciul de curierat este o practică comună în ciuda restricțiilor din diferite țări.

Reglementări și legi

Dacă apelezi la serviciile unei companii de curierat, aceasta îți va spune exact tot ce trebuie să știi legat de reglementările în vigoare. Aceste legi pot face referire  la ambalare sau la condiții de păstrare, dar și la cantitățile ce pot fi transportate, sau la politica de import a țării către care se face livrarea. În cazul persoanelor juridice, trebuie ca certificatele și actele necesare să fie realizate în mod optim și să însoțească respectivul colet ce urmează a fi expediat. De pildă, în ceea ce privește legislația specifică produselor perisabile, condițiile sunt destul de stricte: temperatura din vehicul trebuie reglată la 2-8 grade, 15-25 grade sau -24 de grade, în funcție de categoria din care face parte produsul alimentare. Mijlocul de transport trebuie dotat cu lăzi frigorifice, astfel încât această temperatură să fie menținută pe toată durata transportului. Însă, în cazul alimentelor neperisabile, aceste condiții de temperatură nu trebuie menținute, întrucât produsele neperisabile nu se degradează la contactul cu un mediu mai călduros.

Colaborarea cu o firmă de curierat, pentru transportul acestor tipuri de produse, are mai multe avantaje, de care trebuie să ții cont:

 • Livrarea este rapidă și organizată în mod optim, astfel încât preluarea, transportul și predarea să fie efectuate într-o manieră cât mai eficace
 • Deschiderea coletului la livrare și verificarea lui de către destinatar
 • Manevrarea coletului are loc în condiții de maximă siguranță, pentru a se preveni eventuala deteriorare a coletului, a ambalajului și a conținutului său
 • Poți expedia pachetul atât pe teritoriul național, cât și în anumite țări europene, precum Spania, Italia sau Franța
 • Preluarea, transportul și predarea sunt eficiente și rapide, fără timpi intermediari sau perioade îndelungate de timp
 • Tarifele se pot negocia în funcție de greutatea și caracteristicile coletului
 • Posibilitatea de tracking a coletului, cu ajutorul unui AWB
 • Respectarea reglementărilor în vigoare și a legislației legate de transportul alimentelor neperisabile
 • Poți expedia nu doar colete standard, ci și colete cargo (care depășesc 30 de kg), în cazul în care ai nevoie de o livrare de mari dimensiuni
 • Depozitarea va fi făcută în cele mai bune condiții, conform cu specificul alimentelor depozitate, pentru a se păstra o stare optimă și pentru a se conserva toate caracteristicile acestora.

Așadar, poți opta pentru transportul prin curier atât atunci când ai de livrat produse perisabile, cât și atunci când ai de trimis produse neperisabile. Însă, trebuie, în permanență, să ai în vedere că pot exista condiții diferite de transport, deoarece aceste două categorii de articole sunt tratate în mod diferit. Indiferent de natura coletului, este obligatoriu ca prevederile legate și reglementările să fie respectate, atât în ceea ce privește depozitarea, cât și în ceea ce privește livrarea efectivă. Prin urmare, coletele trebuie ambalate corespunzător, iar acest lucru este unul dintre cei mai importanți factori pe care trebuie să-i iei în considerare, dacă vrei ca pachetul tău să ajungă intact la destinație. 

Analizează cu atenție termenii și condițiile pe care ți le comunică firma de curierat și, astfel, vei putea afla toate informațiile de care ai nevoie pentru a organiza transportul de marfă. Dacă ai aflat tot ceea ce este necesar în astfel de situații, cheamă un curier și predă coletul. Ca să fii sigur că ești la curent cu politica respectivei companii, descoperă mai multe detalii despre firma și despre ceea ce oferă. Poți opta atât pentru un curier național, cât și pentru un curier internațional, în funcție de destinația pe care ai stabilit-o. Există multe persoane care trimit astfel de pachete în interiorul României, dar și în străinătate, în țări precum Spania, Italia sau Franța, către rude, prieteni sau cunoștințe (în cazul persoanelor fizice) sau către diferiți clienți sau distribuitori (în cazul persoanelor juridice). 

În concluzie, este posibil să trimiți prin curier alimente neperisabile, fără prea mult efort. Având în vedere că acestea nu se deteriorează la fel de rapid ca cele perisabile, condițiile de transport sunt mult mai relaxate, iar livrarea se poate face ușor și fără probleme. Așadar, dacă ai de trimis un astfel de pachet, studiază tarifele și condițiile oferite de compania de curierat și optează pentru cele mai bune oferte, care să te ajute să-ți atingi scopul pe care ți l-ai propus! În mod cert, vei găsi cele mai bune variante pentru tine, în așa fel încât produsele tale să ajungă la destinație, prin servicii de cea mai înaltă calitate!

Data publicării articolului septembrie 29, 2021 1:28 pm, data updatării acestuia septembrie 29, 2021 1:32 pm
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express