fbpx

Transportul mărfurilor în întreaga lume nu este lipsit de anumite riscuri. Dacă ai livrat vreodată ceva la nivel internațional, îți dai seama cât de multe lucruri ar putea merge prost în timp ce mărfurile sunt în tranzit. Cea mai bună modalitate de a asigura plata integrală pentru daune sau pierderi în timpul transportului este să cumperi o asigurare cargo. Această asigurare oferă acoperire împotriva daunelor fizice sau pierderii mărfurilor în timpul transportului, fie pe uscat, fie pe mare sau aerian. De aceea, în cazul în care ai o afacere de import-export, deții un magazin sau ești implicat în sistemul de transport, ar trebui să cunoști foarte bine ce implică o asigurare cargo, deoarece într-o astfel de industrie nu poți controla sau preveni mereu micile sau marile accidente. 

1. Asigurare cargo – definiție

Nu îți poți proteja întotdeauna transportul împotriva pierderilor. De fapt, numărul de containere pierdute sau de produse deteriorate în timpul transportului în fiecare an este uluitor. Vestea bună este că bunurile tale pot fi protejate împotriva pierderilor potențiale din timpul tranzitului, în timpul transporturilor aeriene, oceanice și feroviare.

De prea multe ori, expeditorii înțeleg greșit modul în care funcționează răspunderea în cazul pierderii bunurilor lor, iar diferitele reguli și reglementări din jurul subiectului pot face lucrurile și mai complicate. Asigurarea de marfă este metoda utilizată în protejarea transporturilor de daune fizice sau furt, asigurând faptul că valoarea mărfurilor este protejată împotriva eventualelor pierderi care pot apărea în tranzit.

Circulația mărfurilor în întreaga lume vine cu anumite riscuri. Aceste riscuri sunt atenuate prin acoperirea asigurării, care este necesară, deoarece nu există nicio garanție a faptului că nu se vor produce daune sau pierderi.

2. Asigurare cargo pentru bunuri și mărfuri – de ce este importantă

Nu ești obligat să cumperi o asigurare cargo. Cu toate acestea, este foarte recomandat să faci acest pas, astfel încât să îți poți proteja mai bine bunurile împotriva expunerii la riscuri – care ar putea fi catastrofale. Este important să cântărești costurile asigurării cu eventualele pierderi și daune colaterale care ar putea apărea fără aceasta.

 • Cine răspunde pentru pagube?

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de daune sunt în afara răspunderii unui transportator, inclusiv incendii, dezastre naturale, greve, accidente de mare, insuficiență de ambalare și multe altele. Având în vedere aceste reglementări, este dificil să demonstrezi faptul că un transportator ar trebui să răspundă legal pentru pierderea mărfurilor tale.

În plus, există multe companii care se ocupă de transportul tău de marfă pe parcursul depozitării și tranzitului. Acest lucru poate face dificilă urmărirea locului în care s-a produs dauna sau găsirea responsabilului pentru paguba menționată. Cu o asigurare cargo, ești acoperit în ceea ce privește aceste pierderi și nu trebuie să dovedești răspunderea vinovatului. 

3. Asigurări cargo – ce acoperă

Asigurarea cargo acoperă pierderile sau pagubele cauzate de război, război civil, revoluție, rebeliune, insurecție sau conflict civil sau orice act ostil, capturare, confiscare, arestare, greve, revolte etc. De asemenea, aceasta acoperă și nevoile de asigurare ale diferitelor tipuri de mărfuri de natură generală.

Dacă deții o afacere de import-export, atunci trebuie să știi cât de importantă este asigurarea cargo pentru livrarea produselor tale în starea corespunzătoare.

În acest tip de activitate trebuie să investești o mare parte din bani pentru a livra produsul în starea optimă, deci nu trebuie să ignori importanța unei asigurări cargo, pentru a minimiza riscul unor cheltuieli suplimentare. 

Iată și alte aspecte care sunt acoperite de beneficiile acestei asigurări: 

 • Daune cauzate de ambalarea necorespunzătoare;
 • Infestare;
 • Abandonarea mărfurilor;
 • Respingerea vamală;
 • Necinstea angajatului;
 • Daune datorate coliziunii;
 • Daune cauzate de vreme rea, scufundare, deraiere;
 • Lipsa expedierii;
 • Furt;
 • Incendiu.

4. Cine poate beneficia de o asigurare cargo

Asigurarea cargo poate fi cumpărată de următorii indivizi sau entități comerciale ori financiare:

 • Comercianții implicați în importul și exportul de bunuri;
 • Cumpărătorii de bunuri;
 • Vânzători de bunuri;
 • Agenți de cumpărare;
 • Bănci;
 • Contractori.

Dacă afacerea ta implică transportul de orice fel al bunurilor, ar trebui să apelezi la servicii de transport de încredere și să nu uiți să achiziționezi asigurarea cargo ca să stai fără griji.

Cu alte cuvinte, asigurarea cargo este foarte importantă atunci când vine vorba de transportul de mărfuri deoarece te scutește de eventuale cheltuieli colosale.

Data publicării articolului august 5, 2021 12:34 pm, data updatării acestuia august 24, 2021 8:35 am
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express