fbpx
Destinatar și expeditor pe colet - unde se scriu și de ce este important să știi acest lucru - pttexpress.ro

Oricine este implicat într-o afacere, fie ea de export-import, un magazin alimentar de cartier sau unul online, trebuie să știe ce este un expeditor și un destinatar și unde se trec pe un plic sau un colet atunci când este nevoie de un proces de livrare. Se întâmplă de foarte multe ori să se facă diferite confuzii în acest sens. Acest lucru poate da bătăi de cap curierilor, șoferilor sau lucrătorilor implicați în procesul de livrare. Prin urmare, este posibil ca, din această cauză, produsele să nu ajungă la timp la destinatar. Cu siguranță niciuna dintre părți nu își dorește acest lucru, iar de aceea ar trebui să te informezi în acest sens și să îți faci partea ta de muncă în acest proces, astfel încât totul să decurgă în mod corespunzător. 

1. Destinatar și expeditor pe colet: ce reprezintă fiecare

Un expeditor este partea care livrează produsul. Poate fi o fabrică, un centru de distribuție sau orice persoană care a încheiat un contract de expediere a bunurilor. De obicei, proprietatea mărfurilor rămâne în sarcina expeditorului până când destinatarul le achită integral. Expeditorul este exportatorul de înregistrări la expedierea internațională.

În cazul livrărilor internaționale, ai grijă să fii la curent cu toate reglementările de rigoare. Dacă îți dorești ca acest proces să fie unul simplu și ușor, poți apela la un serviciu de curierat internațional care să te ajute în acest demers.

Care este definiția destinatarului? Pur și simplu, ei sunt destinatarii produselor expediate. 

Adesea, un destinatar este proprietarul final al produsului. Ar putea fi o persoană fizică sau o companie. Ar putea fi, de asemenea, agentul desemnat de cumpărător sau chiar banca cumpărătorului.

Ar trebui să ai grijă ca adresa scrisă pe colet să fie corectă și să te informezi foarte bine de ce formalități vamale sunt necesare. În cazul în care tu te ocupi de acest lucru, specifică acest aspect destinatarului. În schimb, dacă el este nevoit să suporte aceste cheltuieli, fă-i cunoscut acest lucru, pentru a nu exista confuzii. 

2. Destinatar și expeditor pe colet

Nu este de ajuns doar să cunoști diferența dintre destinatar și expeditor. Este, de asemenea, foarte important să știi unde notezi pe colet adresele pentru fiecare. Ai grijă să nu folosești instrumente de scris care ar putea să se șteargă ușor atunci când notezi aceste detalii, cum ar fi un creion sau un pix a cărui cerneală și-ar putea pierde din calitate. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla pe drum, iar adresa și restul detaliilor ce trebuie să fie scrise pe colet sunt extrem de importante. Folosește mai degrabă un marker permanent, în cazul în care vei scrie aceste lucruri de mână. 

2.1. Unde se scrie destinatarul pe colet

Este indicat ca destinatarul să fie scris cât mai vizibil. Iată care ar trebui să fie structura în cazul în care trimiți un colet în România (destinatarul și expeditorul se scriu unul sub altul):

  • Numele și prenumele destinatarului (dacă destinatarul este o persoană juridică, este important să fie scrisă denumirea completă);
  • Adresa destinatarului (strada, numărul, blocul și așa mai departe);
  • Localitatea și codul poștal;
  • Sectorul sau județul.

În cazul în care coletul se trimite în străinătate se adaugă țara destinatarului.

În cazul în care țara respectivă necesită o altă structură, asigură-te că ești informat în acest sens.

2.2. Unde se scrie expeditorul pe colet

Expeditorul poate fi trecut dedesubtul destinatarului pe colet. Iată care este structura:

  • Numele și prenumele expeditorului;
  • Adresa expeditorului (strada, numărul, blocul etc.);
  • Localitatea și codul poștal;
  • Sectorul sau județul;
  • Țara expeditorului.

Cu alte cuvinte, detaliile în legătură cu destinatarul și expeditorul ar trebui să fie scrise cât mai citeț și ordonat, precum și într-un loc vizibil. Ordinea detaliilor este destul de logică, însă dacă ai de-a face cu un destinatar din altă țară, ai grijă să te informezi și de cerințele țării respective.

Data publicării articolului august 5, 2021 1:27 pm, data updatării acestuia octombrie 15, 2021 9:12 am
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express