fbpx

Să cunoști cum funcționează procesul de expediere al coletului peste granițele țării poate fi de folos, întrucât nu știi niciodată când vei fi nevoit să apelezi la aceste servicii. Poate muncești în străinătate în timp ce familia ta se află în România sau poate ai cunoștințe în alte țări cărora trebuie să le trimiți un pachet. În oricare dintre cazuri te-ai afla, trebuie să fii conștient de faptul că a trimite un colet în străinătate implică mai multe pregătiri față de trimiterea sa în interiorul țării.

Citește acest articol pentru a afla ce trebuie să faci dacă vrei să expediezi un colet în altă țară, care sunt condițiile pe care trebuie să le ai în vedere, dar și alte informații utile care îți pot fi de ajutor.

1. Expediere colete internaționale – cum alegi tipul de colet

Există mai multe tipuri de pachete pe care le poți trimite. Principalul factor la care trebuie să te gândești este volumul pe care coletul îl va avea. În funcție de acest aspect, vorbești cu firma de curierat, iar aceasta îți va transmite care este tariful pentru acea categorie de greutate. Din acest punct de vedere există mai multe posibilități, cele mai mici pachete fiind plicurile, în timp ce pachetele voluminoase pot atinge și mai mult de 100 de kilograme. Trebuie să te gândești bine la ceea ce vrei să trimiți, întrucât curierul te poate taxa pentru fiecare kilogram adăugat.

Pe lângă greutate, ai puse la dispoziție o serie de specificații și oferte din care poți alege atunci când trimiți un astfel de colet. Spre exemplu, dacă pachetul va conține un obiect mai fragil, îi poți spune curierului să aibă acest aspect în vedere. Dacă dorești să urmărești traseul pe care îl va parcurge obiectul trimis, poți, de asemenea, să optezi pentru un astfel de serviciu. Bineînțeles, facilitățile suplimentare vor fi adăugate în cadrul tarifului, dar dacă îți dorești ca pachetul tău să ajungă în condiții optime la destinație, aceste mici investiții se pot dovedi utile.

2. Condiții pentru o expediere internațională de succes

După ce te-ai decis asupra tipului de colet, este important să te interesezi și dacă ceea ce trimiți este legal. În cazul în care vrei să trimiți medicamente, produse alimentare sau lichide, trebuie să știi că există reglementări legate de exportul acestor tipuri de produse. Spre exemplu, dacă vrei să trimiți un supliment alimentar, cel mai probabil nu vei întâmpina probleme, dar dacă este vorba de un medicament mai puternic, acesta poate fi refuzat de curier sau de vamă. 

Există companii care oferă servicii de curierat internațional specializate în livratul către anumite țări și locații. Dacă firma la care ai apelat are un sediu în apropierea zonei de care ești interesat este un avantaj în plus, întrucât sunt mari șanse ca livrarea să se desfășoare în timp util. Pentru români, există câteva destinații populare în care aceștia trimit cele mai multe pachete, dar și de unde sunt trimise multe pachete în diferite zone din țară.

Una dintre rutele cu un trafic deosebit de încărcat al coletelor este România-Spania. Acest lucru se datorează numărului mare de români plecați să muncească în Spania, dar care sunt legați de țară prin familie și prieteni. Același lucru se întâmplă și în cazul altor rute, precum: România-Italia, România-Anglia și România-Franta. Așadar, dacă vrei să trimiți un colet către una dintre aceste țări, sunt mari șanse să găsești oferte cu prețuri avantajoase și un timp de livrare scurt.

Trebuie să fii vigilent când expediezi un pachet pe o ruta internațională, întrucât acesta va parcurge un drum lung în timpul căruia poate schimba mijlocul de transport de mai multe ori. Așadar, ai grijă să îl sigilezi bine și să urmezi instrucțiunile de ambalare. Mai mult decât atât, nu încerca să strecori obiecte interzise în pachet, întrucât sunt șanse să pierzi tot conținutul acestuia la vamă.

Data publicării articolului septembrie 29, 2021 1:43 pm, data updatării acestuia septembrie 29, 2021 1:43 pm
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express