fbpx
Livrare intracomunitară de bunuri: ce trebuie să știi pentru o procesare avantajoasă a livrărilor - pttexpress.ro

Procesul de livrare al bunurilor dintr-un stat în altul poate părea complicat de cele mai multe ori. Legislația este în continuă schimbare, iar condițiile diferă de la un caz la altul. Așadar, pentru a evita diverse probleme, este important să fii informat și să ai toate documentele puse la punct. În acest mod, nu vei avea decât de câștigat în contextul activităților economice pe care le desfășori.

1. Ce reprezintă livrarea intracomunitară de bunuri

Ce reprezintă livrarea intracomunitară de bunuri - pttexpress.ro

Livrarea intracomunitară de bunuri se definește prin procesul de livrare a bunurilor dintr-un stat membru al Uniunii Europene către un alt stat, deci un transport internațional. Transferul bunurilor este realizat de un transportator impozabil permițând desfășurarea activității sale economice dintr-un stat în altul.

Locul unde se desfășoară acest tip de livrare reprezintă spațiul în care se află toate bunurile în momentul inițierii procesului de livrare și al transportului. Dacă în momentul pregătirii transportului, lucrurile se găsesc pe teritoriul României, atunci acesta reprezintă locul respectivei livrări de bunuri.

2. Cum pot fi scutite de TVA livrările intracomunitare de bunuri

Cum pot fi scutite de TVA livrările intracomunitare de bunuri - pttexpress.ro

Livrarea intracomunitară include multe documente. Pentru a te bucura de cât mai multe beneficii, este indicat să acorzi atenție actelor necesare și legislației aflate în vigoare. În ceea ce privește scutirea de taxa TVA pentru astfel de livrări, furnizorul trebuie să îndeplinească o serie de condiții, precum:

● Transportarea dintr-un stat membru al UE în alt stat membru;

● Înregistrarea cumpărătorului în scopuri de TVA în statul din UE în care este efectuată livrarea;

● Impozitarea și înregistrarea furnizorului în România privind TVA-ul.

Pentru a justifica situațiile în care livrările sunt scutite de astfel de taxe, este necesară deținerea și prezentarea următoarelor documente:

● Factura privind codul de înregistrare TVA al cumpărătorului cu mențiunile aferente prevederilor relevante pentru justificarea scutirii;

● Raportarea activităților desfășurate în rubrica special dedicată din cadrul decontului de TVA;

● Înscrierea tuturor operațiunilor în declarația de recapitulare a livrărilor și achizițiilor intracomunitare realizate, această declarație fiind depusă trimestrial;

Verificarea aplicabilității și îndeplinirii condițiilor impuse pentru scutirea de taxe se demonstrează prin intermediul documentației privind întregul proces de livrare. Pentru a își desfășura activitățile legal, furnizorul trebuie să aibă documentele specifice tipului de transport, cum ar fi CMR-ul, polița de asigurare, conosamentul și o factură cu toate detaliile aferente. Acestea trebuie emise de ambele entități implicate în activitatea economică. Astfel, atât vânzătorul, cât și cumpărătorul au responsabilitatea creării și deținerii acestor acte.

Deși ambele entități sunt implicate, indiferent de persoana care realizează transportul, furnizorul este cel care trebuie să aducă dovada privind îndeplinirea condițiilor de transport. Atunci când transportul se află în mâinile cumpărătorului, furnizorul trebuie să dețină și o declarație privind atestarea livrării. Clientul este cel care are sarcina de a scrie și semna declarația pentru a confirma că bunurile au fost livrate. Conform legislației actuale și al regulamentului din Uniunea Europeană privind această chestiune, declarația trebuie furnizată întotdeauna până în data de 10 a lunii următoare livrării.

Pe declarație trebuie să fie trecute numele și adresa cumpărătorului, data și locul de sosire al lucrurilor, natura și cantitatea de bunuri aflate în proces și identificarea persoanei care trebuie să ridice bunurile în numele clientului. De asemenea, pentru evitarea unor situații neplăcute, este recomandată deținerea tuturor documentelor necesare precizate în timpul fiecărei livrări intracomunitare.

Pentru ușurarea întregului proces, este necesară de la bun început identificarea firmei care se ocupă de organizarea transportului și a firmei care îl plătește. Diferența dintre vânzător și destinatar trebuie trasată pentru dovedirea cu ușurință a livrării intracomunitare. Cea mai simplă modalitate este ca cel aflat în poziția de furnizor să organizeze livrarea, iar cumpărătorul să intre în posesia actelor prezentate anterior. În caz contrar, dacă întreaga operațiune este realizată de către destinatar, lucrurile se complică, iar obținerea scutirii de TVA devine mult mai grea.

În concluzie, livrarea intracomunitară de bunuri poate fi efectuată ușor odată cu îndeplinirea condițiilor prevăzute în concordanță cu reglementările legislative. Prin menținerea la curent cu noile schimbări și prin îndeplinirea corespunzătoare a condițiilor impuse în diverse cazuri, poți să beneficiezi de toate avantajele în contextul livrării de bunuri intracomunitare.

Data publicării articolului martie 15, 2022 4:11 pm, data updatării acestuia martie 15, 2022 4:11 pm
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express