fbpx
Responsabilitățile unui curier, liantul dintre firma de curierat și clienți - pttexpress.ro

Firmele de curierat sunt printre cele mai mari prestatoare de servicii, rolul acestora fiind foarte important într-o lume în care numărul comenzilor este din ce în ce mai ridicat, iar livrările trebuie făcute rapid și în siguranță. Acestea sunt asigurate de curieri, dar rolul lor nu este limitat doar la transportul bunurilor, ci au mai multe responsabilități.

Care sunt principalele responsabilități ale unui curier? Munca lui începe de la preluarea coletelor și se termină la finalul programului de lucru al unei zile, timp în care are mai multe atribuții de îndeplinit.

Mai jos este prezentat ce face un curier și de ce este acesta principalul liant dintre firma de curierat și clienții cu are interacționează.

1. Responsabilități: Ce competențe trebuie să aibă un curier ?

1. Responsabilități: Ce competențe trebuie să aibă un curier? - pttexpress.ro

Responsabilitățile unui curier încep în momentul în care ajunge în depozit și preia marfa pe care o livrează. Firmele de curierat care angajează personal caută ca oamenii pe care îi aduc în echipe să aibă anumite competențe și abilități, principii care se aplică

 și livratorilor.

Firmele se pot adresa clienților din România, dar și din alte țări, astfel că pot exista curieri naționali, dar și internaționali. De asemenea, aceștia pot livra doar colete de dimensiuni mici și medii destinate persoanelor fizice, dar pot efectua și livrări de mărfuri către diverse tipuri de afaceri.

Din aceste puncte de vedere, este important ca un curier național să aibă următoarele competențe:

 • profesionalism, care în acest domeniu acoperă interacțiunea cu clientul într-un mod respectuos;
 • punctualitatea, care este vitală în livrarea de bunuri;
 • atitudinea pozitivă;
 • orientarea în spațiu;
 • folosirea diverselor echipamente necesare în livrarea de bunuri;
 • rezistența la efort.

Aceleași competențe sunt foarte importante și pentru un curier internațional pentru a-și putea desfășura activitatea corect.

Sarcinile unui curier nu acoperă doar responsabilitățile acestuia, ci și abilitățile sale pe care le poate deprinde la locul de muncă sau înainte de a se angaja.

2. Abilitățile unui curier

2. Abilitățile unui curier - pttexpress.ro

Dacă te întrebi ce face un curier, este bine să știi că responsabilitățile sale sunt numeroase, astfel că de la preluarea unui colet și până la livrarea acestuia,trebuie parcurse mai multe etape. Pentru acestea este nevoie de câteva abilități esențiale. Astfel, printre acestea se numără:

 • abilitatea de a comunica, în cazul curierilor internaționali fiind necesară și cunoașterea unei limbi străine;
 • abilități de contabilitate primară, astfel încât să știe să completeze un AWB, să încaseze și să țină evidența sumelor încasate;
 • abilități de gestionare a timpului;
 • abilități de luare a deciziilor, atunci când situația o impune.

Pe lângă acestea, există și cerințe specifice care ajută un curier să își respecte responsabilitățile. Acestea sunt deținerea unui permis de conducere de categorie B în primă instanță, dar și de alte categorii, dacă își desfășoară activitatea pe un vehicul supus altor cerințe, precum deținerea unui atestat.

Așadar, sarcinile unui curier țin de o combinație a competențelor și abilităților acestuia, mai ales că el este reprezentantul firmei în fața clienților, iar activitatea sa reflectă profesionalismul și calitatea serviciilor oferite de compania de curierat.

3. Ce face un curier, reprezentantul firmei în relația cu clienții?

3. Ce face un curier, reprezentantul firmei în relația cu clienții? - pttexpress.ro

Ce responsabilități are un curier, până la urmă? Lucrând în domeniul logisticii, acesta trebuie să îndeplinească mai multe sarcini, prima fiind preluarea, sortarea și verificarea datelor de pe coletele pe care trebuie să le livreze. Astfel, acestea trebuie să aibă adresa completă a destinatarului, costul, atunci când livrarea se face cu plata ramburs, dar și existența anumitor mențiuni speciale.

Odată plecat pe traseu, responsabilitățile unui curier presupun:

 • asigurarea transportului în condiții de siguranță a bunurilor;
 • livrarea lor în timp util, astfel încât să se încadreze în program;
 • preluarea de colete de la clienți, inclusiv documente;
 • descărcarea și livrarea conform cerințelor specifice;
 • emiterea documentelor de transport și a chitanțelor;
 • încasarea banilor în cazul plăților ramburs.

Odată terminat programul de livrări, una dintre cele mai importante responsabilități ale unui curier este întocmirea rapoartelor care trebuie predate la sediu.

Deoarece curierul este liantul dintre firmă și clienții acesteia, printre responsabilitățile sale se vor regăsi și păstrarea autovehiculului curat și într-o stare tehnică bună, respectarea regulilor de circulație, precum și menținerea unei imagini impecabile prin purtarea unei uniforme sau a unei ținute adecvate, dar și a unui ecuson sau însemnelor firmei. De asemenea acesta trebuie să folosească un limbaj corect și să poată răspunde întrebărilor și oferi informații la solicitarea celor cu care interacționează.

Deși pare un job ușor, responsabilitățile unui curier sunt destul de multe, însă atunci când acesta are abilitățile și competențele necesare pentru a-și desfășura activitatea, munca sa va fi simplificată destul de mult. De la profesionalism, orientare în spațiu și capacitatea de a interacționa cu oamenii într-un mod simplu și respectuos și până la cunoașterea unei limbi de circulație internațională și folosirea echipamentelor de lucru, toate îi vor fi de folos pentru a-și desfășura activitatea corect și rapid. 

La PPT Express curierii sunt selectați pe baza responsabilităților trasate și a abilităților necesare îndeplinirii sarcinilor.

Data publicării articolului februarie 1, 2023 3:41 pm, data updatării acestuia februarie 1, 2023 3:41 pm
Categoria din care face parte articolul: Noutăți PTT Express